tiistai 2. huhtikuuta 2013

Kristus ja Buddha - paikka ja aika


Lähdemme siis tutustumaan Buddhaan.

Koetan ensin pähkinänkuoressa hahmottaa maantieteellinen alueen ja historiallinen aika, joihin tämän uskonnon synty sijoittuu. Etenemme isosta mittakaavasta pienempään, kunnes saavumme Buddhan kotiseudulle ja syntymäaikaan.


INTIAN NIEMIMAA
Intian niemimaata voimme verrata parruun, joka valtavalla voimalla ja nopeudella on iskenyt etelästä Intian valtameren suunanlta Euraasian mannerlaattaan.

Tämä vauhdikas niemimaa on Intian mannerlaatta - maapallon pintakuorihan on kudottu kokoon valtavista laatoista hieman kuin jalkapallo nahanpaloista sillä erotuksella, että laatat ovat jatkuvassa liikkeessä toisiinsa nähden. (tectonic plates)

Intian laatta irtautui Godwanamaasta vain noin 75 miljoonaa vuotta sitten ja lähti kovalla vauhdilla, 15 cm vuodessa kohti pohjoista. Reissattuaan noin 3000 km se jysähti Euraasiaan 50 miljoonaa vuotta sitten.

Mikään muu mannerlaatta ei ole liikkunut näin nopeasti, ja uskon silmin näemme tässä Jumalan erityisen luomistyön.

Euraasian laattaan iskenyt "parru" on on 3,214 km pitkä ja 2,933 km leveä ja sen isku nosti korkeuksiin paksuja maakerroksia. Törmänneiden mannerlaattojen välinen raja on nykyisten Intian ja Nepallin valtioiden rajan tuntumassa.

Korkeuksiin todellakin - Intian ylöstyöntämä maamassa muodostaa Tiibetin ylätasangon ja Himalajan vuoriston, jonka korkein huippu Mt. Everst on 8,848 metreineen maapallon korkein vuori merenpinnasta mitaten. (Maapallon keskipisteestä mitaten se on viidenneksi korkein, Equadorin Chimborazo on 6,268.2 metriä mutta kauimpana keskipisteestä)

Ei tästä Intian mannerlaatan geologiasta tällä erää nyt tämän enempää.

Kolmiomaista jättimäistä niemimaata ympäröi Intian valtameri kaikilta suunnilta paitsi pohjoisessa. Siellä koilisessa naapurina on Himalajan rinteillä oleva Nepal, ja pohjoisessa Kiina. Kaakossa on Afganistan. Niemimaan eteläkärjessä on Ceylonin saari eli asukkaiden omalla kielellä Sri Lanka.

Intian niemimaan alueella on nykyisin kolme valtiota, Intia, Pakistan ja Bangladesh.

Väestöä on hyvin paljon, 1.2 miljardia ja kansoja, kieliä ja uskontoja samaten hyvin paljon.

Tämä riittänee Intian niemimaan valtiollisen kartan ja naapurimaiden palauttamiseen mieliimme.

Uskonnolla on ollut ratkaiseva merkitys Intian niemimaan nykyhistoriaan.

Ison Britannian valta murtui Toisen Maailmansodan aikana kun Intian hindut ja muslimit nousivat yhdessä toimin veriseen kapinaan kolonialisteja vastaan ja julistautuivat itsenäiseksi valtioksi vuonna 1947.

Mahatma Gandhin (1869-1948) nöyrä hahmo nousee ylväänä näiden kuohujen keskellä. Harvoin yhdellä on ollut niin valtava vaikutus niin monen ihmisen elämään. Gandhi ei kuitenkaan kyennyt arvovallallaan estämään muslimien ja hindujen välistä sisäistä taistelua, ja näin tehtiin suuri jako - kaikki muslimit evakkoon Pakistaniin, kaikki hindut evakkoon Intiaan.

Eivät ole vieläkään rauhottuneet nämä väestönosat väkivaltaisesta jaosta huolimatta - mutta koska molemmilla valtioilla on hallussaan ydinase, se on laittanut hieman jäitä hattuun.

Intia on maailman seitsemänneksi suurin valtio ja maailman väkirikkain demokratia. Pakistan on mahtava islamilainen valtio, joka huojuttaa maailmanpolitiikkaa. Paratiisimainen Sri Lanka on teestään kuuluisa, kuka ei olisi juonut Ceylonin teetä, ja tamilit siellä tappelevat.

Entä köyhä pieni Bangladesh, jossa asuu 148 miljoonaa ihmistä. Mistä se tähän putkahti matalille tulvamaille, Intian niemimaan neljänneksi valtioksi?

No, se on englantilaisten viimeisiä urotekoja Intian niemimaalla 1947, kun hindut ja muslimit erotettiin väkisin kahteen suurvaltioon. Bangladesh on Bengalin lahdella oleva Bengalin maa, jota asuvat Bengalin kieltä puhuvat ihmiset.

Vuonna 2011 Bangladeshistä tehtiin virallisesti islamilainen valtio.


INTIAN NIEMIMAAN JOET
Samalla tavoin kuin suuret jokilaaksot ovat olleet kulttuurin kehtona Lähi-idässä, myös Intian niemimaalla virtaavilla vesillä on äärimmäisen keskeinen merkitys siellä asuville ihmisille.

Eiköhän ensimmäisiä ajatuksia, jotka mieleemme tulevat sanasta Intia ole joku Gangesissa kylpevä sotkutukkainen guru? No ehkä ei ensimmäinen...

Intian niemimaan joet tuovat kaikille juomavettä ja pesupaikan sekä maanviljelijöille välttämätöntä kasteluvettä. Jokia myöten liikutaan ja ne tuottavat nykyään kipeästi tarvittua sähköä.

Kaikki Intian tärkeimmät kaupungit sijaitsevat jokien varsilla.

Tämän ketjun kannalta on tärkeä muistaa, että Intian joet ovat uskonnollisesti erittäin keskeisessä asemassa hindulaisuudessa. Perinne on katkeamaton aina kivikaudelle asti.

Intian alueella on kolme suurta vedenjakajaa (en muuta tässä y kirjainta suomalaiseksi jiiksi, joten nimet voivat näyttää oudoilta)

Himalaja ja Karakoram vuoristot:
Vindhya ja Satpura vuoristot , Khootanagpur tasanko keski-Intiassa
Sahyadri länsi-Intiassa

Suurimmat ja kuuluisimmat joet ovat Himalajan ja Karakoramin korkeuksista tulevat pitkät
Indus 3,200 km
Ganges 2,525 km
Brahmaputra 2,900 km

Suuri osa Indus joesta on Pakistanin alueella, ja siellä oleva uutisissa ahkerasti näkyvä levoton Punjab maakunta tarkoittaa "viiden joen maa".

Tämä riittää nyt Intian niemimaan historiallisesti ja kulttuurin ja uskonnon kannalta niin tärkeistä joista. Että ne alkavat ylhäältä vuorilta, vettä on runsaasti ja veden matka mereen on pitkä ja kiemurainen Intian, Pakistanin ja Bangladeshin matalikoilla.

Intiaa ei voi ymmärtää tuntematta sen jokia.


Buddhan syntymäseutu.
Siddhartha Gautama ( 563 - 483 eKr) eli Gautama Buddha on syntyisin jalosta perheestä. Hänen isänsä Śuddhodana oli Shakyan arvostettu kuningas.

Tämä valtio (janapada) sijaitsi nykyisen Intian ja Nepalin rajamailta Himalajan rinteillä. Rohni joki (nyk. Kobana) oli rajana idässä ja Rapti joki etelässä.

Buddha syntyi 563 eKr nykyisen Nepalin alueella olevassa kaupungissa, jonka nimi oil Kapilavastu.

Hänen isänsä oli kuningas Śuddhodana ja äitinsä kuningatar Maha Maya, Koliyan valtion prinsessa.

Myöhemmin Koliyan kuningaskunta valtasi ja alisti valtaansa koko Shakykan maan, mutta siitä kertominen jääköön toiseen kertaan. Sen verran vain, että monet shakyalaiset pakenivat Katmanduun. (Nepalin pääkaupunki tänään)


Yhteenveto
Semmoinen on siis pähkinänkuoressa Buddhan paikka ja aika.
Hän syntyi kuninkaalliseen perheeseen Israelin kansan pakkosiirtolaisuuden aikaan 563 eKr pienessä kuningaskunnassa mahtavan Himalajan rinteillä.

Himalajan on työntänyt korkeuksiin Intian hurjasti kiitänyt mannerlaatta, joka ihan tahallaan törmäsi Euraasian mannerlaattaan ja näin Jumala teki maapallon korkeimman vuoriston, jonka upeus on henkeäsalpaava.

Mokomat ovat muuten edelleen liikkeessä - Intian oinas puskee ja puskee Euraasian rantaa 5 cm vuodessa. Ranta parka ei pääse pakoon kuin 2 cm vuodessa, joten molemmat mannerlaatat ovat pukkien puskennasta pää kipeinä!

Huomaa tuo ajoitus - Israelin pakkosiirtolaisuuden aikana.

Tämä tarkoittaa, että Buddha syntyi Jumalan valitun kansan historian myöhäisessä vaiheessa, kun pyhä Raamattu alkoi olla jo melko lailla koossa - siis Vanha Testamentti.

Jeremia vielä eli, Hesekiel ei ollut vielä syntynyt kun Gautama Buddha saapui tähän maailmaan kuningatar Maha Maija äidin kohdusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti